A téli kert legszebb arca: Örökzöldek használata a kertben

Az örökzöldek remek opciók tudnak lenni kertünkben, és sokkal változatosabbak, mint gondolnánk.

Legtöbben az „örökzöld” szóhoz a fenyőféléket társítják, de sok más növény is tartozik ebbe a kategóriába. Felsorolunk ezekből néhányat, mellyel reméljük, adunk néhány új ötletet a kertészkedéshez:

  • Borostyánfalak (Hedrea helix) : A ládába telepített borostyánfal sokoldalúan felhasználható: teraszokon, tetőteraszokon, kiváló kerti térelválasztó olyan helyeken, ahol kevés a hely. Ideális éttermek, rendezvények számára is: Tetszőlegesen áthelyezhető, variálható, méretre alakítható.
    Nem kell várni, amíg a borostyán lassan felkúszik a házfalra, szinte azonnal élvezheti az örökzöld sövénykerítés tökéletes fedését a kertjében. Kiültetve a legolcsóbb kerítés, mivel időálló acél vázra történt a felfuttatása. Mérete 120 cm széles és 180 cm magas.
  • Boróka (Juniperus): A boróka sokoldalú örökzöld növény, amely rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Nagyon dekoratív, forma gazdag, szárazságtűrő, betegségekkel szemben ellenálló. Sokféle méretben és formában létezik, ideértve az alacsony talajtakaró borókát és a magasabb, oszlopos növényeket, amely kiváló sövénynek is. Az oszlopos borókákkal helyettesíteni lehet a minden felé pusztuló, betegségekkel küzdő nyugati tuja fajtákat. A boróka bogyói különösen dekoratívak, és sokféle kerti stílushoz illeszthetők.
  • Leylandi Ciprus (Cupresocyparis leylandii:) Első rangú sövény növény, mely már közel 2 évtizede terjed egyre jobban hazánkban. Nagyszerű választás, amennyiben egy gyorsan növő, masszív, ám mutatós térhatárolót szeretne. Kiváló hangszigetelő növény, zajos helyekre ideális választás. Önmagában is megállja a helyét, legfőképpen az arany lombú változatai. Igénytelen növény, ám a rendszeres öntözést és a tápanyagdús talajt gyors növekedéssel hálálja meg. Létezik oszlopos, lassúbb növésű változata is.
  • Babérmeggy (Prunus laurocerasus): A babérmeggy szintén népszerű örökzöld növény, sűrű lombozatának köszönhetően kitűnő sövénynek is. Virágai és bogyói vonzzák a madarakat és a rovarokat, így a kert ezek élőhelyeként is funkcionálhat. Sötétzöld lombozata miatt kiváló háttérnövény a színes lombú cserjéknek, évelőknek. Fajta változatai között megtalálható a gyorsan és magasra növő, teljes takarást biztosító fajta. Szintén kedvelt változatai: törpe, szoliter, alacsony nyíratlan sövény.
  • Széleslevelű fagyal (Ligustrum ovalifolium)

Az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb fagytűrő cserje, amely szépen nyírható sövénynek. Fél-örökzöld tojásdad, lándzsa alakú levelekkel rendelkezik, nyáron pedig krémfehér, illatos virágaival díszít. Sűrű elágazódó ágrendszere miatt gyakori nyírással stabil összefüggő zöld fal hozható létre belőle. Napos-félárnyékos fekvésben normál kerti talajban szépen fejlődik.

  • Közönséges tiszafa (Taxus baccata)

Az egyik legkedveltebb, nálunk is honos örökzöld fa vagy cserje.
Lassú növekedésű, akár 10-15m magasra is megnő. Dekoratív, vörös bogyók díszítik. Igénytelen növény, a városi levegőt, az árnyékot is jól tűri. Jól viseli a metszést, az egyik legjobb forma- és sövénynövény. Oszlopos változataiból metszés nélkül is szép sövény nevelhető.

  • Téli bangita (Viburnum tinus)

A bangiták testesítik meg a tökéletes szoliter növényeket termetük, mutatós levélzetük, festői szépségű és hosszan nyíló virágaik miatt, melyek késő ősztől tavaszig nyílnak. Kb. 1,5-3 m magas és széles, felálló, sűrű hajtásrendszerű, gömbölyded formájú, zömök megjelenésű cserje. Lombozatát sötétzöld, fényes, széles-elliptikus, átellenesen álló levelek alkotják. Rendkívül ellenálló, könnyen nevelhető, kevés gondozást igényel. Félárnyékban és árnyékban is jól érzi magát.

  • Talajtakaró lomblevelű örökzöldek: Cotoneaster (madárbirs) fajok, Lonicera nitida (Mirtuszlonc), Lonicera pileata (Törpe lonc)

Közös bennük, hogy gyommentesen tartják a talajt, levelükkel télen-nyáron díszítenek, ezért kiválóan alkalmazhatók a szem előtt lévő, gyakrabban használt kertrészekben (ház környéke, előkert).

A legtöbbjük napos, félárnyékos és árnyékos részeken is megél, kevés törődést igényelnek, ellenálló, igénytelen fajták.
Tavasszal virágukkal, ősztől egész télen keresztül bogyójukkal díszítik kertünket, és táplálékot nyújtanak a madaraknak is.

Fenti felsorolásból is jól látható, hogy az örökzöldek ideálisak sövények, kertszegélyek kialakításához, és talajtakarásra is jól használhatók.

Kiváló külső kerthatárolók, de a kerten belüli térstruktúrák kialakításában is fontos szerepük van. A különböző fajták lehetővé teszik számunkra, hogy kreatívan, változatosan alakítsuk ki a kertünket, így még télen is élvezhetjük zöld szépségüket. Fontos még megemlíteni, hogy az örökzöldek közül néhány fajta télen is virágzik, amivel kellemes színfoltot hozhatunk a hidegebb hónapokban is a kertünkbe.

A tarka levelű örökzöldek akár nyírt, akár szabadon növő változatban az év minden szakában különleges fénypontjai lehetnek a kertünknek.

A népszerű örökzöldek is igénylik azonban a törődést: rendszeres metszésre, megfelelő tápanyagellátásra és vízre van szükségük, még télen is.
Meghálálják a jó bánásmódot, ezáltal pedig még hosszú évekig lelhetjük bennük örömünket.

Széchenyi 2020