Idén tavasszal örökzöld takarást szeretne, vagy éppen egy gyönyörű, most virágzó szoliter cserjére vágyik?

A Hungaroplantban mindkettőre talál megoldást!

Leylandi Ciprus (Cupressocyparis leylandii):

Első rangú sövény növény, mely már közel 2 évtizede terjed egyre jobban hazánkban. Nagyszerű választás, amennyiben egy gyorsan növő, masszív, ám mutatós térhatárolót szeretne. Ugyanakkor önmagában is megállja a helyét, kiváltképp az arany lombú változatok.

Nyírt változatból rengeteg formából válogathatunk több méretben, kedvelt a spirál, pom-pom, gömb, törzses kialakítás.

Alapvetően igénytelen növény, ám a rendszeres öntözést, a tápanyagdús talajt gyors növekedéssel hálálja meg.
Kiváló hangszigetelő növény, zajos helyekre ideális választás.

Akciós leyland-ciprus fajták:

150/175 földlabdás – 7.600 Ft
150/+ konténeres – 8.000 Ft

Sárga levelű, ’Gold Rider’ fajta:

250/275 cm – 50.000 Ft

350/375 cm – 70.000 Ft
400/450 cm – 90.000 Ft

Babérmeggy (Prunus laurocerasus):

A babérmeggy egy másik népszerű örökzöld növény, amely sűrű lombozata miatt kitűnően alkalmas sövénynek. Virágai és bogyói vonzzák a madarakat és a rovarokat, így kerted ezek élőhelyeként is funkcionálhat. Sötétzöld lombozata miatt kiváló háttérnövénye a színes lombú cserjéknek, évelőknek. A bőrszerű vastag, örökzöld levelei miatt kiváló kiegészítője lehet a mediterrán jellegű kerteknek.
Fajtaváltozatai között megtalálhatók épp úgy a gyors növekedésű, akár 3-4 m-re növő, robosztus takarást biztosító fajták, mint a törpe, szoliternek, alacsony nyíratlan sövénynek való változatok is.

Akciós földlabdás babérmeggy fajták:

60/80 cm magas:

Sofia – 5.000 Ft

Zita – 8.500 Ft

80/100 cm magas:

Antonius – 7.500 Ft
Mari – 8.000 Ft

Kleopátra, Mano – 8.500 Ft

125/150 cm magas:

Novita – 7.000 Ft
Caucasica – 8.000 Ft

Genolia – 10.000 Ft

150/175 cm magas:

Novita – 8.000 Ft

Caucasica – 9.000 Ft

175/200 cm magas:

Novita – 9.000 Ft

Caucasica – 14.000 Ft

200/+ cm magas:

Novita – 40.000 Ft

Herbergii – 43.000 Ft
Green Torch – 45.000 Ft

Az árak bruttó árak, a 27% ÁFÁT tartalmazzák, a készlet erejéig érvényesek.

Magnólia

A magnólia kertjeink, parkjaink egyik legszebb és legnagyobb virágú fája, cserjéje. Leveleivel és termésével is díszít.

Megkülönböztetünk örökzöld, nyáron virágzó és lombhullató, tavasszal virágzó fajtákat. A tavaszi virágzású, lombhullató fajták különleges liliom formájú virágai már messziről virítanak kertünkben, még lomfakadás előtt nyílnak. Sokan liliomfának vagy tulipánfának is nevezik, ezeket a neveket a virág formájáról kapta.

Ez utóbbi megnevezés egyébként téves, mivel a tulipánfa (Liriodendron tulipifera) csak távoli rokona a Magnóliáknak, és egy több, mint 20 m-re megnövő hatalmas fát takar.

A tavasszal nyíló magnóliák között fehér vagy pasztell, rózsaszín, de akár sárga virágszínű változatokkal is találkozhatunk.

A magnóliák bár eredetileg cserjék, mégis nagyságuk miatt fának nevezzük őket, hiszen magasságuk fajtától függően elérheti a 4-5 métert is.

Ezek a növények jellemzően humuszban gazdag, savanyú földet igényelnek, meszes talaj hatására előbb elsárgulnak, majd elpusztulnak. Meszes talaj esetén, ássunk ki egy nagyobb gödröt, és cseréljük ki a talajt savanyú földre, vagy használjunk “A” típusú virágföldet, egy kis tőzeggel bekeverve. Közepes vízigényű növények, a fiatalabb példányok a nyári öntözést meghálálják. A szennyezett, városi levegőt is jól viselik.

Napos vagy félárnyékos helyre, egyesével, szabad állásba ültessük őket.

A Magnolia grandiflora (Örökzöld liliomfa)

Elsősorban a meleg, nedves éghajlatot kedveli. Magyarországon déli fekvésű, meleg, napos, teljesen szélvédett helyre ültethető, mivel enyhén fagyérzékeny, fagy hatására tavasszal leveleinek egy részét elhullajthatja.

Vastag, bőrszerű örökzöld levelei, valamint különleges, fehér, porcelánszerű hatalmas virágai miatt elsőrangú szoliter növény medencék, kerti tavak környezetében, ahol gondot okozhatnak a lombhullató fák levelei.

A tápanyagban gazdag, enyhén savas 4,5 pH-jú talajt kedveli, de nem okoz gondot neki a semleges 7,5 pH-jú talaj sem (kevés rhododendron földet, vagy savanyú tőzeget keverhetünk az ültetőföldbe). Márciusban, a rügyfakadás, új hajtások megjelenése után, elvégezhetünk enyhe alakító metszést a növényen a bokrosodás érdekében. Nyáron, a nagy melegben nagy a vízigénye, ezért javasolt a mindennapos, de legalább kétnaponta történő öntözés, különösen a dézsában tartott növények esetén. Növekedési időszakban májustól júliusig nitrogénban dús műtrágyát adjunk a növénynek, a gyorsabb, erőteljesebb fejlődés érdekében. Augusztustól hagyjuk abba a nitrogéndús műtrágya adagolását. Szeptember közepétől kálium túlsúlyos műtrágyát, vagy kálium oldatot adjunk a növénynek a fagytűrő képesség erősítése érdekében egészen az első fagy beálltáig. A növény körül a földet érdemes 10 cm fenyőkéreggel betakarni, hogy a fagy ne érjen a növény gyökeréig.

Árudánkban kapható Magnólia fajták (a teljesség igénye nélkül):

Lombhullató Magnóliák:

Athene / Black Beauty / Black Tulip / Butterflies / Green Diamond / Coral Lake / Fire / Galaxy / Genie / George Henry Kern /

Yellow Bird / Yellow River / Yulan / stellata / soulangeana / Susan / Watermelon

Örökzöld Magnólia fajtáink:

Blanchard / Edith Bogue / Gallisoniensis / Goliath / Little Gem

Reméljük, hogy a fenti felsorolással kedvet kaptak egy kis tavaszi ültetéshez, kertészkedéshez, várjuk árudánkban szeretettel!

Széchenyi 2020