A Vitis vinifera ‘Nero’ vagy más néven Nero di Troia egy különleges fajta szőlő, melyet elsősorban dísznövényként ültetnek a kertekbe. A Nero di Troia szőlőfajta eredetileg Olaszországból származik, és rendkívül dekoratív megjelenésével és finom ízű bogyóival népszerű a kertészek körében.

Ez a szőlőfajta közepes méretű, lombhullató cserje, melynek levelei sötétzöldek és ősszel gyönyörű vörös, narancssárga és sárga színekben pompáznak. A Nero di Troia szőlő virágai apróak, zöldek és észrevétlenek, viszont bogyói közepes méretűek, sötétbordó színűek és édes ízűek.

A Vitis vinifera ‘Nero’ igényli a napos, meleg fekvést és jó vízelvezetésű talajt. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük és trágyázzuk a növényt, hogy egészséges és termékeny legyen. A szőlőt érdemes támrendszerre futtatni, hogy szép és rendezett legyen a kertben.

A Nero di Troia szőlő nemcsak dísznövényként, hanem termesztett szőlőként is hasznosítható. Bogyóiból finom bor készíthető, így nemcsak esztétikai, hanem gasztronómiai értéke is van. Összességében a Vitis vinifera ‘Nero’ egy különleges és mutatós növény, mely színessé és hangulatossá teszi a kertet.

Széchenyi 2020